
Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort tant a països desenvolupats com no desenvolupats. Els factors de risc associats són el propi procés d’envelliment, tabaquisme, obesitat, hipercolesterolèmia, mals hàbits dietètics, el nivell educacional, diabetis mellitus, pressió arterial i factors genètics. Se sap que el 75% de casos poden prevenir-se amb una intervenció primerenca. L’estrès oxidatiu (formació de substàncies oxidants) juga un paper molt important en la progressió de la malaltia. Afortunadament, des del punt de vista nutricional, existeixen diversos micronutrients (vitamines, minerals i altres substàncies) clau que participen en diferents fases de la resposta antioxidant. Per exemple se sap que la vitamina A, la vitamina E i la vitamina C interactuen amb els radicals lliures i fan que els greixos poliinsaturats de les membranes de les cèl·lules no es destrueixin i la cèl·lula mori o per exemple diferents minerals com zinc, seleni, coure o ferro són clau pel correcte funcionament dels sistemes enzimàtics antioxidants del nostre propi cos. Estudis epidemiològics han demostrat que la vit A, vit E, vit C, seleni, zinc, ferro i coure provinents de la dieta ajuden a reduir el risc i la mortalitat cardiovascular. L’estudi transversal que us proposo avui ha fet un seguiment amb una mostra representativa de ciutadans nord-americans en el període 2005-2018; dels gairebé 40.000 participants s’ha avaluat la ingesta d’11 micronutrients (vit C, ferro, vit E-alfa tocoferol, betacarotens, alfa carotens, zinc, coure, vit A, retinol, beta criptoxantina i seleni ) provinents de la dieta (no suplementació, antiàcids o medicació) amb relació a la malaltia cardiovascular. De l’anàlisi estadística es desprèn que el micronutrient ingerit amb més quantitat és (en ordre decreixent): vit C, ferro, vit E, zinc, betacarotens, coure, alfa carotens, vit A, retinol, beta criptoxantina i seleni. També s’ha observat que les persones que han ingerit més quantitat de tots els 11 micronutrients (combinats), han reduït el risc cardiovascular de forma important i que una major ingesta de seleni ha disminuït la prevalença de malalties cardiovasculars (nombre de persones que pateixen una malaltia) en aquest període i grup de població.
Recomanació: inclou a la teva dieta les anous del Brasil, són l’aliment més ric en el mineral seleni x cada 100g; augmenta la ingesta diària de fruita i verdura que són fonts primordials de vitamines, minerals i altres substàncies antioxidants……..i no deixis de moure’t cada dia; el cor també t’ho agrairà.
BIBLIOGRAFIA:
–> doi.org: 10.3389/fnut.2021.799095
ESP.-Selenio y salud cardiovascular
Las enfermedades cardiovasculares son la principal causa de muerte tanto en países desarrollados como no desarrollados. Los factores de riesgo asociados son el propio proceso de envejecimiento, tabaquismo, obesidad, hipercolesterolemia, malos hábitos dietéticos, el nivel educacional, diabetes mellitus, presión arterial y factores genéticos. Se sabe que el 75% de casos puede prevenirse con una intervención temprana. El estrés oxidativo (formación de substancias oxidantes) juega un papel muy importante en la progresión de la enfermedad. Afortunadamente, desde el punto de vista nutricional, existen varios micronutrientes (vitaminas, minerales y otras sustancias) clave que participan en distintas fases de la respuesta antioxidante. Por ejemplo se sabe que la vitamina A, la vitamina E y la vitamina C interactúan con los radicales libres y hacen que las grasas poliinsaturadas de las membranas de las células no se destruyan y la célula muera o por ejemplo diferentes minerales como zinc, selenio, cobre o hierro son clave para el correcto funcionamiento de los sistemas enzimáticos antioxidantes de nuestro propio cuerpo. Estudios epidemiológicos han demostrado que la vit A, vit E, vit C, selenio, zinc, hierro y cobre provenientes de la dieta ayudan a reducir el riesgo y la mortalidad cardiovascular. El estudio transversal que os propongo hoy ha realizado un seguimiento a una muestra representativa de ciudadanos estadounidenses durante el período 2005-2018; de los casi 40.000 participantes se ha evaluado la ingesta de 11 micronutrientes (vit C, hierro, vit E-alfa tocoferol, betacarotenos, alfa carotenos, zinc, cobre, vit A, retinol, beta criptoxantina y selenio ) provenientes de la dieta ( no suplementación, antiácidos o medicación) en relación con la enfermedad cardiovascular. Del análisis estadístico se desprende que el micronutriente ingerido con mayor cantidad es (en orden decreciente): vit C, hierro, vit E, zinc, betacarotenos, cobre, alfa carotenos, vit A, retinol, beta criptoxantina y selenio. También se ha observado que las personas que han ingerido mayor cantidad de todos los 11 micronutrientes (combinados), han reducido el riesgo cardiovascular de forma importante y que una mayor ingesta de selenio ha disminuido la prevalencia de enfermedades cardiovasculares (número de personas que padecen una enfermedad) en este período y grupo de población. Recomendación: incluye en tu dieta las nueces de Brasil, son el alimento más rico en el mineral selenio x cada 100g; aumenta la ingesta diaria de fruta y verdura que son fuentes primordiales de vitaminas, minerales y otras substancias antioxidantes.....y no olvides moverte un poco cada día; tu corazón también te lo agradecerá.