Arròs blanc vs. integral, la diferència si és important……..de fet, força important (cat/esp)

L’arròs és un aliment bàsic a la cuina asiàtica. Després del blat de moro, és el cereal més cultivat i es creu que és consumit per més del 50% de la població mundial. L’arròs blanc és el resultat de refinar i polir el gra d’arròs original que conté la fibra i diferents capes on s’acumulen vitamines, minerals i altres fitonutrients (principalment polifenols, fitoesterols i lignans). Un cop refinat, en el gra només resta la part midonosa i això es tradueix en que l’arròs blanc te un index glucèmic més elevat que l’arròs integral (ig 72 vs.50).

Els casos de Diabetes Mellitus tipus 2 (DMT2) no paren de créixer arreu del món, éssent més evident en els països amb una renda per càpita baixa o mitjana. D’altra banda existeixen molts estudis que associen, de froma independent, la presència de fibra o el mineral magnesi amb el risc de patir o no DMT2, de fet estudis epidemiològics han detectat l’augment del risc de patir DMT2 al menjar qualsevol cereal refinat (1). L’estudi P.U.R.E. (Prospective Urban and Rural Epidemiology study) desvetlla que una ingesta elevada de cereals refinats està associat a un augment de la mortalitat i un augment del risc cardiovascular (2).

La metanàlisi que avui us presento ha inclòs només19 articles dels 9250 revisats i que no cumplien del amb els criteris d’inclusió. Els estudis incorporats han proporcionat dades de més de 770.000 individus de la Xina, sudest asiàtic, orient pròxim, Europa, Austràlia i Estats Units. Del metanàlisi s’en desprén que el consum d’arròs blanc està associat al augment del risc de patir DMT2, proporcionalment disparant-se el risc més en dones que en homes. L’estudi ha trobat una associació inversa en menjar arròs integral i el risc de patir DMT2. A més a més, substituir arròs blanc per arròs integral es tradueix en una millora del colesterol HDL (‘colesterol bo’) (1).

BIBLIOGRAFIA:

—> (1) doi.org: 10.1136/bmjopen-2022-065426
—> (2) doi.org: 10.1136/bmj.m4948

ESP.- Arroz blanco vs. integral, la diferencia si es importante……..de hecho, bastante importante

El arroz es un alimento básico en la cocina asiática. Tras el maíz, es el cereal más cultivado y se cree que es consumido por más del 50% de la población mundial. El arroz blanco es el resultado de refinar y pulir el grano de arroz original que contiene la fibra y diferentes capas donde se acumulan vitaminas, minerales y otros fitonutrientes (principalmente polifenoles, fitoesteroles y lignanos). Una vez refinado, en el grano sólo queda la parte midonosa y esto se traduce en que el arroz blanco tiene un índice glucémico más elevado que el arroz integral (ig 72 vs.50). 

Los casos de Diabetes Mellitus tipo 2 (DMT2) no paran de crecer en todo el mundo, siendo más evidente en los países con una renta per cápita baja o media. Por otro lado existen muchos estudios que asocian, de forma independiente, la presencia de fibra o el mineral magnesio con riesgo de sufrir o no DMT2, de hecho estudios epidemiológicos han detectado el aumento del riesgo de sufrir DMT2 al comer cualquier cereal refinado (1). El estudio P.U.R.E. (Prospective Urban and Rural Epidemiology study) desvela que una elevada ingesta de cereales refinados está asociado a un aumento de la mortalidad y un aumento del riesgo cardiovascular (2). 

El metanálisis que hoy os presento ha incluido sólo 19 artículos de los 9250 revisados ​​y que no cumplían con los criterios de inclusión. Los estudios incorporados han proporcionado datos de más de 770.000 individuos de China, sudeste asiático, oriente cercano, Europa, Australia y Estados Unidos. Del metanálisis se desprende que el consumo de arroz blanco está asociado al aumento del riesgo de sufrir DMT2, proporcionalmente disparándose el riesgo más en mujeres que en hombres. El estudio ha encontrado una asociación inversa al comer arroz integral y el riesgo de padecer DMT2. Además, sustituir arroz blanco por arroz integral se traduce en una mejora del colesterol HDL (colesterol bueno) (1).

BIBLIOGRAFIA:

—> (1) doi.org: 10.1136/bmjopen-2022-065426
—> (2) doi.org: 10.1136/bmj.m4948

Anuncio publicitario